powerplate

Trilplaat: Effectieve training met de Powerplate : 12 minuten = resultaat

Vibratietraining


Begin 1999 is vibratietraining in Nederland ge-ïntroduceerd. Deze nieuwe manier van trainen is een zeer effectief en een veelzijdig trainingsconcept. Vibratietraining heeft invloed op de spieren, alsmede bloedvaten, kraakbeen, botten en hormonen. Doordat men op één apparaat in een zeer kort tijdsbestek een zo veelzijdige training kan bewerkstelligen, heeft dit tot het succes geleid van vibratietraining. Vibratietraining is niet alleen een geweldige manier van trainen voor sportief ingestelde mensen maar is ook ideaal in gevallen waar de spier maar moeilijk kan functioneren. Zoals bij verslapte of sterk verzwakte spieren. Door deze toepassingsmogelijkheid is het apparaat ook zeer bruikbaar bij oudere mensen of bij revalidatie.

Wat is vibratietraining
Vibratietraining is het trainen van spieren door gebruik te maken van de rek reflex. De trilling in de spier veroorzaakt een reflex waardoor de spier onbewust (automatisch) hard gaat aanspannen. Deze aanspanningsreflex vindt, afhankelijk van de ingestelde frequentie, 30 tot 60 maal per seconde plaats. Door deze automatische aanspanning traint men 100% van het spierweefsel waardoor deze trainingsvorm vele malen effectiever is dan conventionele krachttraining. Door de combinatie van bovengenoemde factoren zorgt vibratietraining voor een duidelijke figuurverbetering en verhoogt de fitheid. Dit is de basis van vibratietraining.

Effecten vibratietraining
Normaal kan iemand 60-65% van zijn spiervezels aanspannen tijdens een maximale spierspanning. Omdat het hier een reflex matige aanspanning betreft, spannen 100% van de spier-vezels aan; de spier wordt dus volledig getraind. Het blijkt dat vibratie de hersenen zodanig prikkelen dat een groter per-centage van de trainingshormonen (herstelhormonen, reparatiehormonen en groeihormonen etc.) vrijkomen in verge-lijking met normale krachttraining.

Spierversterking

Vetverbranding

Lenigheid en meer flexibiliteit

Versterking van de botten en kraakbeen

Verbetering Zenuwstelsel

Sneller herstel Blessures

Verhoging hormoonstelsel

Preventie van Blessures

Anti depressief(anti stress)

Goede warming Up en Collingdown


Hoe kan er getraind worden op de Powerplate® ?

Statisch trainen

Triltraining in één lengte positie van de spier. U neemt een bepaalde houding aan op de Powerplate en blijft in die positie staan of liggen. Verzwaring van de training is mogelijk door meer rek op de spier te brengen, door bijvoorbeeld de hoek in het betrokken gewricht te verkleinen, waardoor de spier nog harder wordt aangespannen.

Dynamisch trainen

De oefeningen worden soepel en ritmisch op de Powerplate uitgevoerd. Alle oefeningen die op de grond uitgevoerd kunnen worden kunnen ook op de Powerplate uitgevoerd worden; dus alle spiergroepen kunnen getraind worden.

Trainingsopbouw

Voor optimaal effect traint men 2 tot 3 maal per week 12 minuten

 • 1e week: statisch trainen op 30 Hz/30 seconden
 • 2e week: statisch trainen op 40 Hz/40 seconden
 • 3e week: statisch trainen op 50 Hz/50 seconden
 • 4e week: statisch trainen op 50 Hz/60 seconden


Contra-indicaties

 • Zwangerschap
 • Recente of mogelijke thrombotische aandoeningen of klachten
 • Cardio-vasculaire (hart en vaten) klachten                                                                      Power-Plate uitstekend geschikt voor 50+
 • Gewrichtsaandoeningen en arthrose, acute reumatoïde arthritis
 • Verse wonden of littekens als gevolg van een operatie of poliklinische ingreep
 • Voet-, knie- en heupimplantaten
 • Metale- of synthetische implantaten, zoals pacemakers
 • Rugklachten, zoals hernia, discopathie, spondylolyse
 • Acute ontstekingen of infecties
 • Het gebruiken van een spiraaltje als voorbehoedsmiddel wordt bij het gebruik van de trilplaat afgeraden

Als één van de bovenstaande contra-indicaties op u van toepassing is, dan adviseren wij u dringend contact op te nemen met uw specialist of huisarts, voordat u aanvangt met uw Powerplate training.

Kijk ook eens op www.powerplatebenelux.com/